Znanstvenici Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije prof. dr. sc. Krunoslav Žižek, prof. dr. sc. Domagoj Vrsaljko, doc. dr. sc. Zvonimir Katančić i Katarina Sokač, mag. ing. cheming. u suradnji sa znanstvenicama Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta (prof. dr. sc. Draženkom Komes i Danijelom Šeremet, mag. ing. techn. aliment.) objavili su znanstveni rad u prestižnom časopisu Food Hydrocolloids izvrsnih metričkih pokazatelja.
Publikacija „Effect of guar gum-based carriers on the physical and bioactive properties of spray-dried delivery systems of ground ivy (Glechoma hederacea L.)“ istražuje mogućnost primjene sušenja raspršivanjem u inkapsulaciji prirodnih bioaktivnih spojeva, a kao nosač istraživana je djelomično hidrolizirana guar guma u kombinaciji s različitim biopolimerima – hidrolizat kolagena, nutrioza, mucin, ksilan i karboksimetil celuloza. Razvijeni su inkapsulacijski sustavi s visokom učinkovitošću zadržavanja bioaktivnih spojeva, kao i njihovog kontroliranog i kontinuiranog oslobađanja u simuliranim probavnim uvjetima. Također, razvijenim sustavima detaljno su ispitana fizikalno-kemijska i morfološka svojstva primjenom naprednih analitičkih metoda.
Istraživanje je provedeno u sklopu projekta „Formuliranje inkapsuliranih sustava bioaktivnih sastojaka tradicionalnih biljnih vrsta: trave ive i dobričice namijenjenih razvoju inovativnih funkcionalnih prehrambenih proizvoda“ financiranima sredstvima Hrvatske zaklada za znanost.