Opcije pristupačnosti Pristupačnost
Repozitorij
Obavijesti

Prof. dr. sc. Ana Vrsalović Presečki redovita profesorica Zavoda za reakcijsko inženjerstvo i katalizu zagrebačkog Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije gostovala je u emisiji Hrvatskog radija Klimatski izazovi emitiranoj 3. svibnja 2023. i govorila o biotehnološkim alatima u borbi s klimatskim promjenama.
Emisiju možete poslušati na sljedećoj poveznici.
Snimka radijske emisije  (50m:07s, 34.4MB)

Dekan, prof. dr. sc. Ante Jukić, prof. dr. sc. Tatjana Gazivoda Kraljević, prorektor prof. dr. sc. Tomislav Bolanča i zamjenik ravnatelja Crvenog križa dali su izjave na otvaranju Stručne konferencije – Klimatski neutralne tehnologije za 33. emisiju Sveučilišna Hrvatska koja je emitirana 4. ožujka 2023. na 4. programu HRT-a.

Stručna konferencija Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu i Gradskog ureda Crvenog križa Zagreb u tri je dana okupila 130 sudionika. Uz dvanaest predavanja, održane su i dvije radionice za djecu osnovnoškolskog uzrasta.

Objava Universitas portal

Dekan, prof. dr. sc. Ante Jukić i prof. dr. sc. Tatjana Gazivoda Kraljević dali su izjavu za Radio Sljeme o Stručnoj konferenciji ‐ Klimatski neutralne tehnologije i o Danima otvorenih vrata Fakulteta.

Snimka radijske emisije  (7m:58s, 7.29MB)

Prof. dr. sc. Zvjezdana Findrik Blažević i doc. dr. sc. Martina Sudar gostovale su u emisiji Oko znanosti na 1. programu Hrvatskoga radija, 15. veljače 2023. na temu biotehnologije.

Snimka radijske emisije Oko znanosti (31m:47s, 21.8MB)

Gošća emisije HRT-a Treći element S10E10 - Što s plastikom? 8. prosinca 2022. bila je izv. prof. dr. sc. Dajana Kučić Grgić i govorila je o problemu plastike u okolišu.

U emisiji Divni novi svijet na prvom programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 1) u srijedu, 22. lipnja 2022. u 12:30 sati gostovala je naša prof. dr. sc. Marija Vuković Domanovac, na temu Mikroorganizmi na zadatku pročišćavanja otpadnih voda.

Poveznica na emisiju
Audio zapis emisije (24m:58s)

Doc. dr. sc. Zvonimir Katančić i doc. dr. sc. Marin Kovačić dali komentar novinarki Tanji Rudež Jutarnjeg lista na tragični razvoj događaja u tvornici Melamin d.d. Kočevje u susjednoj Sloveniji.

Poveznica na članak: „Stručnjaci za Jutarnji: Kakve je kemikalije proizvodila slovenska tvornica u kojoj se dogodila eksplozija?“

Na prijedlog organizatora dodjele stipendija „Za žene u znanosti“  u emisiji Dobro jutro Hrvatska 12.04.2022., gostovala je Dr. sc. Antonia Ressler, asistentica FKIT-a, budući je i sama dobitnica stipendije „Za žene u znanosti“  za 2020., te postdoktorske stipendije Marie Sklodowska-Curie 2022-2024.

  Video prilog (14m:03s)

11. veljače 2022. u prilogu RTL-a u informativnoj emisiji RTL Danas kao ekspert za katalizatore gostovala je prof. Vesna Tomašić s Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije.

Emisija je dostupna preko Play-RTL servisa (potrebna registracija-prijava), poveznice na cijelu emisiju RTL Danas od 11. veljače 2022. u trajanju od 1h i 13m, od toga je prilog o auto katalizatorima emitiran od 56m i 42s do 1h 11m i 13s. (14m. i 31s.).

5. veljače 2022. u emisiji Sveučilišna na HRT 4 emitiran je prilog o Obzor 2020 projektu RadicalZ, voditeljice prof. dr. sc. Zvjezdane Findrik Blažević, koji se provodi na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije kao partnerskoj instituciji.

  Video prilog (3m:27s)

Prilog HRT-a u sklopu emisije Prometej o mikroplastici, Ideja je vječna predstavlja inovativni postupak uklanjanja mikroplastike iz otpadnih voda u kojem sudjeluje naš fakultet.

  Video prilog (4m:13s)

Prilog HRT-a u sklopu emisije EKO ZONA o mikroplastici, njenom taloženju u okolišu i istraživačkom projektu njenog uklanjanja u kojem sudjeluje naš fakultet.

  Video prilog (10m:41s)

Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu kao jedan od slijednika nekadašnje Kraljevske visoke tehničke škole prošle je godine proslavio svojih prvih stotinu uspješnih godina. Iako je protekla polovica ove godine donijela svima dobro poznate probleme, pandemiju koronavirusa i potres u Zagrebu i okolici, Fakultet je vlastitim snagama sve to prebrodio i sada je spreman za suočavanje s novim izazovima. Uostalom, kvalitetna visoka učilišta danas moraju nuditi mnogo više od dobro složenog kurikuluma, ističe dekan FKIT-a, prof. dr. sc. Tomislav Bolanča, dipl. ing.

  Intervju u cijelosti

Ovogodišnje nagrađene četiri stipendistice su Lidija Kanižaj (Institut Ruđer Bošković u Zagrebu), Antonia Ressler (Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu), Anamarija Šestak (Medicinski fakultet Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku) i Nataša Vučemilović-Alagić (Institut Ruđer Bošković u Zagrebu).

  Priopćenje za medije

Gordana Matijašić i njezin mali tim sa Zavoda za mehaničko i toplinsko procesno inženjerstvo na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu istražuju primjenu tehnologije 3D tiska u farmaceutskoj industriji, izrađuju složene kapsule i tablete za kontrolirano oslobađanje lijekova te se pripremaju za skoru budućnost u kojoj bi liječenje trebalo postati posve personalizirano.

  Članak u cijelosti objavljen na tportalu.hr

  Članak u cijelosti (pdf, 1.16MB)

Optičke iluzije, pokusi, spoj kemije i glazbe. Shvatili smo da znanost uopće nije dosadna!

Dana 28. ožujka 2019. je u Kutini potpisan sporazum o suradnji na istraživačkim, razvojnim i obrazovnim projektima između čelnika Petrokemije i zagrebačkog Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije.

  Pregled tiska

Inovacija „Super H-kapsula“, u autorstvu prof. dr. sc. Gordane Matijašić, Matije Gretića, mag. ing. cheming. te studenata FKIT-a Anne Poropat i Josipa Vinčića, nagrađena je zlatnom medaljom i dvjema posebnim nagradama na 18. međunarodnom sajmu inovacija Malaysia Technology Expo (MTE) u Kuala Lumpuru.

Razgovor dekana realiziran je u sklopu emisije "Sveučilišni Zagreb" - Z1 televizije 29. prosinca 2018.

   Video prilog (27m:45s, 455MB)

Gostovanje prof.dr.sc. Ante Jukića u...

Istup u emisiji u sklopu priloga o održavanju 17. međunarodnog znanstvenog-stručnog skupa Ružičkini dani u Vukovaru pod motom "DANAS ZNANOST – SUTRA INDUSTRIJA", profesora na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu i predsjednika Hrvatskog društva kemijskih inženjera i tehnolo­ga (HDKI).  

  Video prilog (5m:2s, 49.4MB)

U ponedjeljak 14. svibnja 2018. godine u 9:50 sati u emisiji Dobro Jutro, Hrvatska na HTV1 programu, o Business weeku i natječaju E-STEM, govorili su dekan FKIT-a Tomislav Bolanča i voditeljica projekta Ines Topalovic. Isti dan u emisiji Zagrebačka panorama na HTV4 programu, emitiran je kratak prilog o održavanju „Business Weeka - tjedna samozapošljavanja“ na FKIT-u.

  Dobro jutro, Hrvatska – HTV1 (video 8m:4s, 38.5MB)

  Zagrebačka panorama – HTV4 (video 2m:11s, 10.4MB)

Prilog iz emisije "Eko-zona" (HRT 1) o nedavno održanoj tribini na temu uspješne suradnje između Sveučilišta u Zagrebu i tvrtke Tehnix po pitanju inovativnoga kompostiranja otpada, važne ekološke teme danas. Predstavljen je primjer pozitivne sinergije istraživača i poduzetnika uz konkretne rezultate te stavljen naglasak na razvijanju ureda za transfer tehnologije kao mjesta gdje se sastaju upravo sveučilište i gospodarstvo.

    Video prilog (2m:34s, 6.34MB)

FKIT u sklopu Festivala znanosti...

Genijalna otkrića su se mogla vidjeti na 16. izdanju "Festivala znanosti", koji je otvorio svoj vrata za sve male i velike znanstvenike. Festival se održao na pet lokacija, jedan od njih je i Tehnički muzej Nikola Tesla na kojem je 16. travnja 2018. održana FKIT radionica „Otkrivanje boja analitičkom kemijom“.

U emisiji gostovali su prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije i prof. dr. sc. Bruno Zelić s Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije te najavili tribinu o uspješnoj suradnji Sveučilišta u Zagrebu i tvrtke Tehnix u području ekologije, odnosno zbrinjavanja komunalnoga otpada. Istaknuta je uloga Sveučilišta i društvena odgovornost pri prijenosu znanja i tehnologije prema gospodarstvu, sudjelovanje svih subjekata u tom procesu, važnosti inovacija i izazovima.

   Snimka gostovanja (video, 11m:15s, 28MB)

Hrvatski nobelovci - Ružička i Prelog - Dvojica od ukupno tri nobelovca hrvatskih korijena bili su kemičari. Lavoslav Ružička je umjetno stvorenim testosteronom opskrbljivao američku vojsku, a otkrićem umjetnog mošusa i razvojem parfema obradovao brojne žene, spasivši na tisuće mošusnih jelena. Zasluga Vladimira Preloga je otkriće CIP pravila kojim je otvorio novo područje istraživanja u kemiji, u čemu mu je pomogao i njegov plesni antitalent. Bili smo u Stockholmu i saznali kako je nastala Nobelova nagrada. A saznali smo i što je Prelog otkrio prije Stevea Jobsa, kao i to da je Ružička uživao u ružama unatoč daltonizmu. Ova epizoda dokazat će vam da kemija ne mora biti dosadna. Dapače.

   Emisija na Školski HRT

O ideji i praksi uspješne fakultetske tvrtke kojoj je temeljna djelatnost istraživanje tehnološki održivih postupaka pročišćavanja i obrade vode razgovaramo s direktorom i aktualnim dekanom FKlT-a profesorom Tomislavom Bolančom

  Članak u Jutarnjem listu o CWT: Fakultetska tvrtka u koju se treba ulagati

U obrazovnoj emisiji „Prometej” Hrvatske radio-televizije, prikazan je prilog o istraživanjima na FKIT-u u sklopu HATEA projekta, pronalaženje i primjena novih biorazgradivih materijala u svrhu zamjene i regeneracije oštećenog koštanog tkiva.

   Emisija na servisu HRTi  (potrebna prijava)

 

U sklopu mozaične TV emisije Sveučilišni Zagreb popraćeno je događanje 16. veljače 2018., Dani otvorenih vrata na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije u sastavu Sveučilišta u Zagrebu.

   Video prilog (2m:42s, 26.3MB)

U auli Sveučilišta u Zagrebu, u četvrtak 12. listopada 2017. godine, predstavljen je sveučilišni udžbenik Organska fotokemija - principi i primjena autorica Ilijane Odak i Irene Škorić. Odlukom Senata Sveučilišta u Zagrebu od 11. listopada 2016. godine ova knjiga postala je službeni udžbenik Sveučilišta u Zagrebu.

U ime Fakulteta kemijskoga inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, nakladnika ovog udžbenika, nazočnima se obratio prof. Bruno Zelić istaknuvši doprinos udžbenika razvoju visokoškolske nastave iz područja organske kemije na hrvatskim sveučilištima, te korist koju udžbenik donosi kolegama iz gospodarstva. Recenzenti udžbenika dr. Nikola Basarić, dr. Marija Šindler i doc. Nela Malatesti, prezentirali su sadržaj knjige i osvrnuli se na njezin značaj i važnost u području primjene organske fotokemije.

    Članak u cijelosti

Varšavi je od 9. do 11. listopada održan 11. međunarodni salon inovacija IWIS 2017. koji organizira Udruženje polj­skih inovatora i racionalizatora (API&R) u suradnji s Poljskim patentnim uredom i U Varšavskim tehnološkim sveučili­štem, uz pokroviteljstvo pred­sjednika Republike Poljske.

Prema odluci Međunarodnoga ocje­njivačkog suda, inova­cija Uređaj za ekstruziju polimernih filamenata za izradu mikroreaktora pomoću 3D pi­sača (Tin Rahelić, Tea Lovrinov) s Fakul­teta kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Za­grebu, proglašena je najboljom inovacijom iz područja kemij­skih znanosti te je nagrađena platinastom medaljom IWIS i IFIA (Međunarodna federacija nacionalnih saveza inovatora) medaljom za najbolju inovaciju.

    Članak u cijelosti

MODERNA TEHNOLOGIJA I DIZAJN U SLUŽBI ZNANJA.
Gotovo stoljeće stara Velika predavaonica Fakulteta kemij­skog inženjerstva i tehnologije nedavno je dobila sasvim novo ruho, a svečano je otvorena u povodu proslave 98. obljetnice te obrazovne ustanove.

   Članak u cijelosti, pdf

MrežaTV je na svome programu u četvrtak 26. listopada 2017. u emisiji Studentski grad, objavila prilog o Sajmu ideja 2017, održanom 23. listopada 2017. na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu.

   Prilog o Sajmu ideja 2017 na MrežaTV  ( 6m:01s, 29MB )

Studenti Fakulteta kemijskog inženjerstva od ove akademske godine studiraju u virtulanom okruženju. Sofisticirana oprema omogućava im da preko računala upravljaju tehnološkim procesima.

Edukacija na virtualnim sustavima čini našu novu predavaonicu jedinstvenom na sveučilištima u Hrvatskoj, ali i okruženju. U ovaj projekt krenuli smo kako bismo studentima stvorili okolinu opremljenu svim raspoloživim tehnološkim stvarima. Naravno da nam je cilj studente obrazovati na najvišoj mogućoj razini - kaže dekan fakulteta Tomislav Bolanča.

   Članak Jutarnji List

   Članak u cijelosti, pdf

U ponedjeljak 23. listopada 2017. na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije održava skup Sajam ideja;  Sinergija hrvatske industrije i znanosti u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom.

U sklopu samog otvaranja Sajma svečano je otvorena Velika predavaonica Fakulteta koja uz sve standardne multimedijske sadržaje nudi studentima jedinstvenu tehnologiju edukacije na virtualnim HPLC i GC sustavima instaliranim na 66 prijenosnih računala.

U 13 sati održana je i Svečana sjednica Fakulteta povodom proslave 98. godišnjice osnutka. Program sjednice uključuje svečano potpisivanje Sporazuma o suradnji Fakulteta s  INA-Industrija nafte. d.d.

O vrijednoj obljetnici i svim aktivnostima za Dobro jutro, Hrvatska govorio je prof. dr. sc. Tomislav Bolanča, dekan Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu. 

    Video prilog HRT-a (3m:49s, mp4)

    Cijeli prilog na HRT Magazin-u

Prilog Hrvatske radiotelevizije u emisiji Dobro jutro Hrvatska, Svečano otvorenje multimedijske predavaonice:

     Emisija na servisu HRTi  (potrebna prijava)

 

U emisiji "Iz svijeta znanosti" sudjelovala je prodekanica Fakulteta prof. dr. sc. Irena Škorić s najavom mini simpozija 95 godina Zavoda za organsku kemiju Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu.

 

   Audio zapis emisije ( 14m:51s mp3, 10.2MB )

Poslovni tjednik Lider objavio je vijest o otvaranju novog laboratorija na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije s opremom koju je donirala tvrtka Siemens.

    Vijest na stranicama Lidera

Hrvatska radiotelevizija emitirala je prilog o istraživanjima izv. prof. dr. sc. Zvjezdane Findrik Blažević na europskom projektu CARBAZYMES.

   PROMETEJ: Tajna vremena na servisu HRTi  (potrebna prijava, 4m:25s-7m:17s)

Hrvatska radiotelevizija emitirala je dva priloga o istraživanjima izv. prof. dr. sc. Zvonimira Glasnovića iz područja ekološki prihvatljivih energetskih tehnologija.

   Društvena mreža na servisu HRTi  (potrebna prijava, 21m:15s-36m:12s)

   Eko-zona na servisu HRTi  (potrebna prijava, 22m:35s-24m:47s)

INP Toulouse (Institut National Polytechnique de Toulouse) objavio je na svome računu na Twitteru fotografiju sa sastanka četiri studentice s FKIT-a s počasnim konzulom Republike Hrvatske g. Farreom i predsjednikom Udruge Hrvata u Toulouseu i Okcitaniji g. Cerovečkim. Studentice borave na ustanovi ENSIACET (Ecole Nationale des Ingénieurs en Arts Chimiques et Technologiques) u sklopu INP putem programa razmjene Erasmus+.

   Fotografija na Twitteru

U emisiji Hrvatska slikovnica na internacionalnom programu Hrvatskoga radija Glas Hrvatske emitiran je prilog Portret znanstvenika - Vladimir Prelog. U emisiji se navodi, između ostaloga, da je hrvatski nobelovac, naš bivši profesor organske kemije svojemu fakultetu donirao zbirku svojih pripravaka i uzoraka. Autorica emisije Sanja Ivković posjetila je FKIT i tom prilikom načinila niz fotografija za internetsku reportažu koja prati emisiju.

    Internetska reportaža

    Audio zapis emisije (mp3, 45m:34s)

Televizija Z1 objavila je u svojoj redovitoj emisiji Sveučilišni Zagreb prilog o Danu otvorenih vrata Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije.

   Video-prilog (4m:12s)

Poslijedoktorandica FKIT-a dr. sc. Anita Šalić uvrstila se u birano društvo dobitnika priznanja 2017 Croatian Women of Influence Award koju dodjeljuje mreža Croatian Women's Network. Radi se o globalnom forumu za napredak, dijalog i obrazovanje u području ženskih pitanja. Forum povezuje žene hrvatskoga porijekla i nasljeđa u domovini i svijetu.

  Mrežna stranica Croatian Women's Network

HRT je u naslovnoj emisiji objavio prilog o dobitnicima Godišnje nagrade Društva sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika u Zagrebu mladim znanstvenicima i umjetnicima. Jedan od ovogodišnjih dobitnika je i poslijedoktorand FKIT-a, dr. sc. Fabio Faraguna.

  Emisija na servisu HRTi  (potrebna prijava)

Nova TV je u Dnevniku 19. veljače 2017. objavila prilog o posjeti našem Fakultetu 350 učenika šestih razreda osam osnovnih škola uključenih u HRZZ projekt JOBSTEM od 7.-10. veljače 2017. Po dva razreda iz svake škole obišla su tri fakultetska zavoda - Zavod za organsku kemiju, Zavod za analitičku kemiju te Zavod za mehaničko i toplinsko procesno inženjerstvo. Učenici su u manjim grupama, od po desetak djece, prolazili kroz niz zanimljivih vježbi, pokusa i demonstracija, uz vođenje profesora, asistenata i studenata fakulteta. Kroz ove radionice, učenicima je kemija - koju tek trebaju početi slušati kao predmet u redovnoj osnovno-školskoj nastavi - prezentirana kao korisna, ali i iznimno zanimljiva i zabavna znanost koja je primjenjiva u mnogim područjima ljudske djelatnosti.

   Video prilog (2m:12s)

Hrvatska radiotelevizija je u svojoj Emisiji Vodič kroz EU fondove, prikazala prilog povodom Završne konferencije projekta TARGET održane 8. rujna 2016. na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

  Video prilog (4min)

Hrvatska radiotelevizija je u svojoj popularnoj emisiji Studio 4, prikazala razgovor uživo s prof. emeritom dr. sc. Natalijom Koprivanac i doc. dr. sc. Hrvojem Kušićem, predsjednicima znanstvenog i organizacijskog odbora kongresa pod nazivom 4th International Symposium on Environmental Management – Towards Circular Economy, SEM2016, održanog od 7.-9. prosinca 2016. na Fakultetu.

   Video prilog 12m:52s (480p, 70.3MB)

Universitas, hrvatske sveučilišne novine (mjesečni prilog Slobodne Dalmacije) objavio je prilog o Martinu Gojunu, studentu FKIT-a, dobitniku posebnog rektorovog priznanja za međunarodni uspjeh.

    Članak kao pdf

Universitas, hrvatske sveučilišne novine (mjesečni prilog Slobodne Dalmacije) objavio je prilog o Danu Sveučilišta u Zagrebu (Dies academicus) s popisom ovogodišnjih nagrađenika. S FKIT-a su nagrađeni prof. dr. sc. Krešimir Košutić, naš student Martin Gojun i dekan prof. dr. sc. Bruno Zelić.

   Članak kao pdf

Poslovni tjednik Lider objavio je vijest o Sajmu ideja održanom na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije 20. listopada.

    Tekst vijesti

Internetski portal objavio je vijest o Sajmu ideja održanom na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije 20. listopada.

   Mreža TV na Internetu

Mreža TV objavila je prilog o Sajmu ideja 2016.

   Video prilog 2m:55s (29,6MB)

Hrvatska je radiotelevizija na svome prvome programu u emisiji "Uvijek kontra" objavila prilog o Arezoo Assarian, studentici doktorskog studija našega Fakulteta, inače rodom iz Irana.

     Video prilog (25MB)

Hrvatska radiotelevizija je na svome prvom programu, u popularnoj emisiji "Dobro jutro Hrvatska" prikazala razgovor uživo s našom kolegicom dr. sc. Zanom Hajdari, jednom od najmlađih doktorandica u povijesti Sveučilišta u Zagrebu, pouzdano najmlađom u generaciji.

   Video prilog 5m:51s (144p-720p)

Večernji list na svome portalu objavljuje novi tekst o tvrtkama na Sveučilištu u Zagrebu. Posebno ističe tvrtku CWT našega Fakulteta.

    Članak u pdf-u

Međimurje - međimurski internetski portal objavilo je kratku reportažu o doc. dr. sc. Davoru Dolaru i njegovu radu na našem fakultetu.

    Tekst reportaže

Večernji list na cijeloj stranici objavljuje tekst o tvrtkama na Sveučilištu u Zagrebu. Posebno ističe tvrtku CWT našega Fakulteta.

   Članak u pdf-u

Emisija "Treći element" na Trećem programu Hrvatske radiotelevizije na temu električne energije za pogonjenje vozila budućnosti objavila je kratki prilog o radu istraživačke skupine doc. dr. sc. Marijane Kraljić Roković, snimljen u zavodu za elektrokemiju Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije.

    Video zapis priloga (25,2MB)

NOVA TV, 14. ožujka 2016., Dnevnik

Dnevnik NOVE TV i njegove mrežne stranice objavile su prilog o dodjeli nagrade Društva sveučilišnih nastavnika za 2016. U prilogu i u tekstu spominje se jedna od dobitnica, FKIT-ova postdoktorandica Dr. sc. Martina Sudar i njen znanstveni rad.

    Video prilog iz Dnevnika

    Tekst na mrežnim stranicama NOVE TV

Dan otvorenih vrata FKIT-a 2016...

Mreža TV je na svome programu u četvrtak 18. veljače 2016. u emisiji Studentski grad, objavila prilog o Danu otvorenih vrata Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu.

      Prilog o Danu otvorenih vrata s Mreže TV  (video, 37,5MB)

Emisija "Društvene mreže" na Prvom programu Hrvatske radiotelevizije objavila je dulji prilog i razgovor o spin-off tvrtkama na sveučilištu. Posebice je bilo riječi o tvrtki Comprehensive Water Technology našeg Fakulteta. Sudjelovali su prorektor prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, dekan prof. dr. sc. Bruno Zelić, prodekan prof. dr. sc. Tomislav Bolanča i doc. dr. sc. Ratko Stanković s Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

   Video zapis emisije 18m:38s (480p, 99.7MB)

Universitas, hrvatske sveučilišne novine (mjesečni prilog Slobodne Dalmacije) objavio je kratku vijest o radu spin-off tvrtke Comprehensive Water Technology.

    Članak kao pdf

U siječanjskom broju Globala, Novina za studentska i društvena pitanja, kulturu i sport, objavljen je tekst o djelatniku FKIT-a, već afirmiranom inovatoru Marinu Kovačiću.

   Članak kao pdf

Emisija "Eko zona" na Prvom programu Hrvatske radiotelevizije objavila je kratki prilog o radu tvrtke Comprehensive Water Technology. Sudjelovali su prof. dr. sc. Tomislav Bolanča i mr. sc. Marinko Markić.

   Video zapis emisije (12,5MB, mp4)

Emisija "Znanost i društvo" na Trećem programu Hrvatskoga radija objavila je razgovor u povodu godišnjice potpisivanja Društvenoga ugovora između Sveučilišta u Zagrebu i Fakulteta kemijskoga inženjerstva i tehnologije, kojim je osnovana spin-off tvrtka Comprehensive Water Technology. Sudjelovali su prorektor prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, prodekan FKIT-a prof. dr. sc. Tomislav Bolanča, te Hrvoje Nikola Vučemilo iz tvrtke Membraine.

  Tonski zapis emisije (20,3MB, mp3)

U Poslovnom dnevniku od 18. siječnja objavljen je tekst o akademskom poduzetništvu u kojem se kao pozitivni primjer spominje CWT, spin-off tvrtka FKIT-a.

   Tekst iz časopisa

Universitas, hrvatske sveučilišne novine (mjesečni prilog Slobodne Dalmacije) objavio je tekst o akademskom poduzetništvu gdje se u pozitivnom kontekstu spominje FKIT i spin-off tvrtka Comprehensive Water Technology.

   Članak kao pdf

U Obavijestima HKO (Hrvatskog kvalifikacijskog okvira) objavljena je na 12. stranici vijest o projektu TARGET, u okviru rubrike znakovitog imena "Pioniri HKO-a".

 

    Obavijesti HKO

Jutarnji je list objavio razgovor s ravnateljicom Agencije za znanost i visoko obrazovanje prof. dr. sc. Jasminom Havranek. Članak sadrži i rang listu Fakulteta prema srednjoškolskom uspjehu kandidata koji ga upisuju.

FKIT je na visokom jedanaestom mjestu u RH.

   Članak 1

   Članak 2

   Članak 3

Radio Sljeme emitiralo je dulji razgovor s izv. prof. dr. sc. Nenadom Bolfom o Kemiji u industriji, CABEQ-u, Hrvatskom društvu kemijskih inženjera i tehnologa te o FKIT-u i Zavodu za mjerenja i automatsko vođenje procesa.

 

  Prilog na stranici Radio Sljemena

  Prilog na mrežnim stranicama FKIT-a (audio zapis mp3, 8,77MB)

Dnevnik 24 sata objavio je u povodu obljetnice pada Vukovara člančić o prof. dr. sc. Anti Jukiću, rođenome Vukovarcu.

 

   Članak kao pdf

Universitas, hrvatske sveučilišne novine (mjesečni prilog Slobodne Dalmacije) objavio je informaciju o potpisivanju ugovora između PLIVE i FKIT-ove spin-off tvrtke Comprehensive Water Technology.

 

   Članak kao pdf

Hrvatska radiotelevizija je na svome prvom programu, u emisiji Znanstveni krugovi, objavila prilog "Comprehensive Water Technology" o istoimenoj fakultetskoj tvrtki. O tvrtki govore dekan prof. dr. sc. Bruno Zelić, prodekan prof. dr. sc. Tomislav Bolanča i mr. sc. Marinko Markić.

 

    Video prilog (25 MB)

Hrvatska radiotelevizija je na svome prvom programu, u emisiji Znanstveni krugovi, objavila prilog "Biomimetički materijali" u kojem o svojim istraživanjima govore doc. dr. sc. Irena Žmak s Fakulteta strojarstva i brodogradnje i prof. dr. sc. Hrvoje Ivanković s Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu.

 

    Video prilog (30,8 MB)

U Privrednom vjesniku br. 3899 objavljen je tekst o ovogodišnjem Sajmu ideja našega fakulteta.

 

   Tekst iz časopisa

U Vijestima Mreže TV emitiran je opsežan prilog o obilježavanju Dana FKIT-a.

 

Prilog na MrežaTV (Vijesti, MrežaZG, Utorak 20.10.2015. video 20,2MB)

Jutarnji list, 19. listopada 2015.

U Jutarnjem listu, na nastavnici te stranicama 10 i 11 objavljen je tekst o fakultetskoj tvrtki Comprehensive Water Technology (CWT).

   Naslovnica

   Stranica 10

   Stranica 11

SrceNovosti, novine Sveučilišta u Zagrebu Sveučilišnog računskog centra, objavio je članak o projektu razvoja e-kolegija Organska kemija, na kojem je radila doc. dr. sc. Tatjana Gazivoda Kraljević.

Članak kao pdf

Časopis SUMA u izdanju Studentske udruge za promicanje energetske učinkovitosti i savjetovanje, SUPEUS objavio je razgovor s prorektorom prof. dr. sc. Miljenkom Šimpragom i dekanom FKIT-a prof. dr. sc. Brunom Zelićem o temi inovacija i akademskog poduzetništva.

 

    Objavljeni tekst razgovora

Global, svibanj 2015.

Global, novine studenata Fakulteta političkih znanosti, objavio je članak o tradicionalnom znanstveno-sportskom natjecanju Tehnologijada 2015., na kojem su studenti FKIT-a četvrti put zaredom ukupni pobjednici.

Članak kao pdf

Andrea Cafuta, dobitnica stipendije...

Na ovogodišnjoj dodjeli stipendija Sveučilišta u Zagrebu, prikazan je film Uspješni studenti 2014, u kojem je predstavljena i Andrea Cafuta, studentica druge godine diplomskog studija FKIT-a, koja je dobitnica stipendije za izvrsnost dvije godine zaredom, a ovaj semestar boravi na razmjeni studenata na University of Pannonia u sklopu ERASMUS programa.

  Film Uspješni studenti 2014, (5m:37s, 44,6Mb)

Održan Gospodarski forum 24. hrvatskog skupa kemičara i kemijskih inženjera

  Liderpress.hr, 9. svibnja 2015.

"Universitas", mjesečni podlistak Slobodne Dalmacije objavio je dana 30. ožujka tekst o dobitnicama nagrade UNESCO i L'Oreal Hrvatska "Za žene u znanosti"

  Universitas članak

Još o nagradi "Za žene u...

Hrvatska radiotelevizija je u više svojih emisija popratila nagradu "Za žene u znanosti" i jednu od njenih ovogodišnjih dobitnica, našu djelatnicu Anamariju Roginu.

   Dnevnik u podne (4. ožujka 2015.)

   Hrvatska uzivo (6. ožujka 2015.)

   Subotom ujutro (7. ožujka 2015.)

Večernji list objavio je prilog o dobitinicama nagrade UNESCO-a i L'Oreala "Za žene u znanosti".

   Tekst u večernjem listu

Mreža TV je na svome programu u četvrtak 26. veljače 2015. u emisiji Studentski grad, objavila prilog o Danu otvorenih vrata Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu. Emisija je sadržavala snimljenu izjavu prodekanice za nastavu izv. prof. dr. sc. Irene Škorić, razgovor sa znanstvenom novakinjom dr. sc. Majom Stipković Babić te studentom Fakulteta Morisom Mihovilovićem.

 Mreža TV, četvrtak, 26. veljače 2015., emisija Studentski grad

 Mreža TV, FKIT DOV2015 (video, 23,8MB)

Universitas, hrvatske sveučilišne novine (mjesečni prilog Slobodne Dalmacije) objavio je informaciju o dodjeli nagrade Društva sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika, koju je dobila i znanstvena novakinja FKIT-a Anita Šalić, dipl. ing.

  Članak kao pdf

Journal of Applied Polymer Science odabrao je SEM mikrografiju iz članka "Potential role of nanofillers as compatibilizers in immiscible PLA/LDPE Blends" autora s FKIT-a Domagoja Vrsaljka, Dejana Macuta i Vere Kovačević za naslovnicu broja od 10. veljače 2015.

    Naslovnica

    Članak

U Jutarnjem listu objavljen je tekst u kojem se spominju ulaganja Sveučilišta u Zagrebu u infrastrukturu. Među ostalim, navedeno je i preseljenje FKIT-a na kampus u Borongaju.

   Cjelokupni članak

U emisiji Hrvatske radiotelevizije Jezik za svakoga od 1. listopada 2014. predstavljen je Enciklopedijski rječnik analitičkoga nazivlja autorice Marije Kaštelan-Macan. Razgovor autorice s urednicom Marijom Vuković Siriščević snimljen je u laboratoriju Zavoda za analitičku kemiju, pri čemu je detaljno opisan sadržaj Rječnika i njegova namjena.

   Jezik za svakoga, HRT1 (video, 16,2MB)

Prilog o Sajmu ideja 2014 održanom u prostorima Hrvatske gospodarske komore 22. listopada 2014., objavljen na Mreža TV (video, 9,98MB).

U časopisu Chemical Engineering iz kolovoza 2014. objavljen je, kao naslovna priča, članak u koautorstvu asistenta FKIT-a, dr. sc. Igora Dejanovića pod naslovom: New horizons for dividing wall columns (autori Helmut Jansen, Igor Dejanović, Björn Kaibel, Žarko Olujić).

  Naslovnica

Časopis Zavarivanje u najnovijem broju donosi osvrt pod naslovom "Važnost inovacija za društveni razvitak" o suradnji tvrtke KONČAR Institut za elektrotehniku d.d. s više fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, među drugima i s Fakultetom kemijskog inženjerstva i tehnologije.

Prenosimo cijeli članak uz dopuštenje glavnog urednika Zavarivanja, prof. dr. sc. Ivana Jurage, inače dekana Fakulteta strojarstva i Brodogradnje.

   Važnost inovacija za društveni razvitak

Gostovanje znanstvene novakinje FKIT-a, dr. sc. Vesne Ocelić Bulatović.

  Emisija Znanstveni krugovi, prilog o bitumenu.

Kemijski senzori su uređaji koji mogu prepoznati različite kemijske i biološke vrste u tekućinama i plinovima te informacije prevoditi u mjerljiv signal, električni ili optički.

Gosti: izv. prof. dr. sc. Stjepan Milardović, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Sveučilišta u Zagrebu i prof. dr. sc. Milan Sak-Bosnar, Odjel za kemiju, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku.

  Treći element: Kemijski senzori - HTV3, 21h i 35min

Hoće li izumrijeti kemijski inženjeri? Prema Jutarnjem listu, čini se da neće!

   Više>>

Emisija o popularizaciji i povijesti kemije na Trećem programu Hrvatskoga radija uključivala je i snimku posjeta prof. Egona Matijevića FKIT-u.

  Audio zapis (mp3)