Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Dugogodišnja suradnja profesorica Sveučilišta u Zagreb Fakulteta kemijskog inženjerstva i  tehnologije prof. dr. sc. Elvire Vidović, izv. prof. dr. sc. Vesne Ocelić Bulatović i izv. prof. dr. sc. Dajane Kučić Grgić s izv. prof. dr. sc. Miroslavom Šloufom s Instituta za makromolekularnu kemiju, Češka akademija znanosti rezultirala je hvale vrijednim IUPAC projektom koji ujedinjuje osim Hrvatske i Češke (glavni koordinatori) i znanstvenike iz Italije, Nizozemske, Poljske, Njemačke, Japana, Kine i Južne Koreje.

U sklopu IUPAC sklopljena je suradnja na projektu pod naslovom Materijali na bazi termoplastičnog škroba: Karakterizacija i svojstva. Termoplastični škrob i njegove mješavine postali su nezaobilazni biopolimerni materijali. Unatoč tome, još uvijek postoje brojna pitanja vezana uz optimalnu plastifikaciju škroba i uspješnu primjenu materijala na bazi škroba. Stoga, projekt ima za cilj unaprijediti primjenu termoplastičnih škrobnih materijala kroz preciznu kontrolu i analizu njihovih svojstava.

Projekt ističe dva važna cilja:

  • Optimizacija plastificiranja škroba kako bi se postigla što učinkovitija i stabilnija plastifikacija.
  • Dublje razumijevanje odnosa između strukture i svojstava materijala koji sadrže škrob, s naglaskom na poboljšanje njihove funkcionalnosti i primjenjivosti u različitim industrijama.

Projekt koordinira IUPAC Pododbor za strukturu i svojstva komercijalnih polimera. Članovi pododbora dijelit će svoju opremu, znanje i iskustvo kako bi razvili, provjerili i definirali najbolje načine plastificiranja škroba za tehničke primjene (naglasak na jednostavnosti) i medicinske primjene (naglasak na visoku homogenost škroba), što će pridonijeti standardizaciji protokola za plastifikaciju škroba i njegovu detaljnu karakterizaciju.

Autor: Branko Zorko
Popis obavijesti