Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Znanstvenice Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije prof. dr. sc. Dragana Mutavdžić Pavlović, prof. dr. sc. Tatjana Gazivoda Kraljević i asistentica dr. sc. Kristina Tolić Čop u suradnji s kolegicama i kolegama s Geotehničkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (izv. prof. dr. sc. Ivana Grčić i dr. sc. Lucija Radetić), Metalurškog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (prof. dr. sc. Ivan Brnardić) i farmaceutske kompanije PLIVA Hrvatska TAPI Istraživanje i razvoj (dr. sc. Mislav Runje) objavile su rezultate svojih istraživanja u renomiranom časopisu Journal of Environmental Chemical Engineering "Degradation of typical environmental pollutants (ciprofloxacin, carbamazepine and 17-β estradiol) on supported TiO2 photocatalysts: Identification of degradation products and in silico toxicity assessment"

Publikacija objedinjuje važne aspekte fotokatalitičkih studija, uključujući metodologiju za odabir optimalne podloge za TiO2 filmove putem kojih se mogu efikasno razgraditi djelatne tvari kada se nađu u okolišu kao što su ciprofloksacin, karbamazepin i 17β-estradiol. Fokus je na kinetičkom istraživanju i identifikaciji produkata razgradnje uključujući procjenu toksičnosti. Testirane su različite pamučne tkanine i staklena vlakna kao podloge za TiO2. Provedeni su eksperimenti s 2-HBA pod utjecajem UVA svjetlosti, a zatim su istražene primjene filma u razgradnji navedenih zagađivala pod utjecajem UVA i solarnog zračenja. Nastali razgradni produkti analizirani su metodom tekućinske kromatografije visokog učinka povezane sa spektrometrijom masa (UHPLC-QTOFMS).

Istraživanje je ostvareno kao plod suradnje na projektu OS-MI (KK.01.1.1.04.0006 - Projekt EU strukturnih i investicijskih fondova).

Autor: Branko Zorko
Popis obavijesti