| CILJ KOLEGIJAUpoznati studente s principima i primjenom produktnog inženjerstva s namjerom formuliranja proizvoda i dizajniranja produkta traženih uporabnih svojstava prema potrebama tržišta. Može se postići sintezom novih znanja o metodama produktnog inženjerstva i primjenom generičkih znanja o materijalima i procesima u dizajnu produkta dodane vrijednosti kroz integraciju industrijskog dizajna, inženjerstva, proizvodnje i marketinga.
 
 IZVEDBENI PLAN KOLEGIJA
 P-Predavanja,  SSeminar/Projektni zadatak (ogledni primjeri-case study), Kolokviji (3)
 
 Dr Vera Kovačević. red.prof.
 P (1-3):   Produktno inženjerstvo i dizajn. Paradigme kemijskog inženjerstva. Koncept i metodologija produktnog dizajna: potrebe, ideje, odabir, proces proizvodnje. Integracija dizajna kemijskog procesa i produkta Homogeni i strukturirani proizvodi. Veza funkcije svojstava, procesa i primjene. Piramida kemijskog produkta. Faktori kvalitete produkta. Sistematizacija formuliranja produkta. Višerazinski pristup u razvoju proizvoda. Integracija produktnog i procesnog inženjerstva. Ključni zadatci u kemijskom produktnom inženjerstvu. Put do prototipa produkta.
 1. kolokvij
 Terenska nastava (1 dan): Analiza proizvodnje u odabranoj (prehrambenoj) industriji.
 
 Dr Mirela Leskovac, red.prof.
 P (4-6):  Fenomeni površina, međupovršina i odabranih procesa u formulacijskom inženjerstvu. Površine i međupovršine. Kompatibilnost. Efektivna adhezija na granici faza i optimiranje svojstava. Višefazni kolodni sustavi. Važni procesi separacije u produktnom inženjerstvu: otapanje, ekstrakcija, re-kristalizacija, adsorpcija. Modeli i parametri procjene mješljivosti komponenata u formulaciji.
 
 Dr Sanja Lučić Blagojević, red.prof.
 P (7): Reologija kompleksnih fluida i produkta u funkciji formulacijskog inženjerstva. Modeli reološkog ponašanja. Utjecaji reoloških parametara u produktnom inženjerstvu. Primjena tehnika reometrije u kontroli kvalitete i formulacijama produkata. Ovisnosti i primjene reoloških svojstava u primjerima odabranih produkata.
 
 2. kolokvij
 Terenska nastava (1 dan): Analiza proizvodnje u odabranoj (kozmetičkoj, farmaceutskoj) industriji.
 
 P (8-10): Formulacije i svojstva kapljevina u funkciji produktnog inženjerstva. Svojstva i proizvodnja disperzija, suspenzija, emulzija, mikroemulzija, pasta, heterogenih smjesa. Stabilnost emulzija, suspenzija i disperzija.
 
 Dr Mirela Leskovac, red.prof.
 P (11): Formulacije i svojstva krutina u funkciji produktnog inženjerstva. Svojstva i stabilizacija pjena. Krute formulacije prašaka, aglomerata, granula i mikrokapsula.
 
 Terenska nastava (1 dan): Analiza proizvodnje u odabranoj industriji (detergenata).
 
 Dr Vera Kovačević. red.prof.
 P (12-13): Funkcionalna svojstva produkta. Detergenti. Farmaceutici. Pigmenti i boje. Kozmetički produkti. Agro-produkti. Hrana. Primjena metodologije produktnog inženjerstva za proizvod dodane vrijednosti.  Višerazinski pristup. Postizanje nove funkcionalnosti u produktu. Faktori kvalitete. Strukturne značajke. Funkcija primjene produkta.
 3.kolokvij
 
 S (14-15): Seminarski rad/Projektni zadatak za studente: Ogledni primjeri-case study. Analiza koncepta prema definiranim  ciljevima. Put do prototipa produkta.
 
 
 RAZVIJANJE OPĆIH I SPECIFIČNIH KOMPETENCIJA STUDENATA
 Opće kompetencije studenata proširuju se upoznavanjem i primjenom produktnog inženjerstva i dizajna u razvoju novog proizvoda, kao novoj paradigmi kemijskog inženjerstva, integracijom tržišnih potreba i marketinga te dizajna i proizvodnih funkcija u kreaciji novog produkta.
 Specifične kompetencije odnose se na upoznavanje alata i metoda u produktnom inženjerstvu i industrijskom dizajnu, razvoju, procesima formuliranja novog proizvoda i inženjerstvu u proizvodnji, uz integraciju i primjenu već stečenih specifičnih generičkih znanja koja je potrebno primijeniti u realizaciji novog produkta dodane vrijednosti.
 
 OBAVEZE STUDENATA U NASTAVI I NAČIN NJIHOVA IZVRŠAVANJA
 Obvezno prisustvovanje i aktivno sudjelovanje na predavanjima, seminarski radovi-pojedinačni i zajednički ciljani zadatci. Samostalna izvedba oglednih primjera-case study.
 
 UVJETI ZA DOBIVANJE POTPISA
 Prisustvovanje predavanjima, predan i usmeno prezentiran seminarski rad.
 
 NAČIN IZVOĐENJA NASTAVE
 Predavanja,  terenska nastava, seminarski rad/projektni zadatak-case study.
 
 NAČIN PROVJERE ZNANJA I POLAGANJA ISPITA
 Kontinuirano praćenje znanja, pismeni ispit /usmeni ispit .
 
 NAČIN PRAĆENJA KVALITETE I USPJEŠNOSTI KOLEGIJA
 Studentska anketa.
 
 ISHODI UČENJA KOLEGIJA
 1. integrirati principe i metodologiju produktnog inženjerstva u dizajn produkta i proizvodnje.
 2. procijeniti funkcije kvalitete produkta u odnosu na funkcije svojstava, procesa i primjene.
 3. kreirati nove produkte funkcionalnih svojstava i dodane vrijednosti.
 4. sastaviti shemu, te praktičnu izvedbu razvoja produkta prema potrebama tržišta.
 5. dizajnirati novi produkt kombinirajući višestruke funkcije inženjerstva i proizvodnje, industrijskog dizajna i marketinga.
 
 ISHODI UČENJA NA RAZINI PROGRAMA
 1. primijeniti široko i duboko znanje iz područja matematike, kemije, kemijskog inženjerstva i drugih znanosti za rješavanje znanstvenih, stručnih i općih društvenih problema u području svoje ekspertize
 2. riješiti probleme znanstvenim pristupom, čak i kada su oni nepotpuno formulirani ili formulirani na neuobičajen način, pružajući spektar mogućih rješenja
 3. primijeniti inovativne metode rješavanja problema zasnovane na temeljnim načelima
 4. prepoznati potrebu za nalaženjem, pribavljanjem i distribuiranjem znanstvenih informacija
 5. metodički razvrstavati znanje iz različitih područja te iz njih sustavno izvlačiti zaključke
 
 
 NASTAVNE JEDINICE S PRIPADAJUĆIM ISHODIMA UČENJA
 Nastavna jedinica 1: Produktno inženjerstvo i dizajn
 Ishodi učenja
 - primijeniti alate i metode produktnog inženjerstva za odabrani produkt
 - primijeniti dizajn kemijskog procesa i produkta
 - skicirati piramidu kemijskog produkta
 - primijeniti principe  formuliranja danog produkta
 - primijeniti znanja o operacijama i procesima važnim u formulacijskom inženjerstvu u funkciji dizajna produkta
 Kriteriji vrednovanja
 - primijeniti alate i metode produktnog inženjerstva za odabrani produkt
 - primijeniti dizajn kemijskog procesa i produkta
 - skicirati piramidu kemijskog produkta
 - primijeniti principe  formuliranja danog produkta
 - primijeniti znanja o operacijama i procesima važnim u formulacijskom inženjerstvu u funkciji dizajna produkta
 
 Nastavna jedinica 2: Fenomeni površina, međupovršina i odabranih procesa u formulacijskom inženjerstvu
 Ishodi učenja
 - optimirati uvjete na međupovršini kao granici faza
 - primijeniti znanja o koloidnim disperznim sustavima u formulacijama emulzija, disperzija i suspenzija
 - koristiti metode predviđanja svojstava
 Kriteriji vrednovanja
 -  proračunati i predvidjeti uvjete termodinamičke stabilnosti na međupovršini
 -  objasniti djelovanje površinski aktivnih tvari na stabilnost koloidnih sustava
 - objasniti modele i parametre procjene mješljivosti  komponenata u optimiranju formulacija
 
 Nastavna jedinica 3: Reologija kompleksnih fluida i produkata u funkciji formulacijskog inženjerstva
 Ishodi učenja
 - prepoznati utjecaje reološkog ponašanja materijala u produktnom inženjerstvu
 - primijeniti tehnike reometrije u kontroli kvalitete i formulaciji produkta
 Kriteriji vrednovanja
 - jednadžbama definirati i objasniti reološko ponašanje različitih fluida i povezati s primjenskim svojstvima
 - primijeniti rezultate reoloških mjerenja produkta
 
 Nastavna jedinica 4: Formulacije i svojstva odabranih produkata (emulzije, disperzije, suspenzije, pjene i prašci)
 Ishodi učenja
 - analizirati elemente procesa formuliranja (in-situ, ex-situ) koji utječu na stabilnost višefaznih sustava i svojstva produkta
 - prilagoditi formulaciju dodatkom aditiva za konačnu namjenu
 - dizajnirati formulacije prašaka, aglomerata i granula u funkciji namjene produkta
 - dizajnirati operacije i procese u funkciji produktnog inženjerstva
 Kriteriji vrednovanja
 - definirati i objasniti čimbenike koji utječu na stabilnost višefaznog sustava u ovisnosti o odabiru stabilizatora
 - razlikovati vrste aditiva  u odnosu na ulogu u formulaciji
 - povezati načine i mehanizme aglomeracije i svojstva produkta
 - dati primjere operacija (miješanja, usitnjavanja, dispergiranja, emulgiranja, aglomeriranja, flokulacije, sušenja) u diskontinuiranom šaržnom formuliranju proizvoda
 
 Nastavna jedinica 5: Funkcionalna svojstva produkta
 Ishodi učenja
 - integrirati i primijeniti metodologiju produktnog inženjerstva za proizvod dodane vrijednosti ili novi proizvod (višerazinski pristup, funkcionalna svojstva, faktori kvalitete, strukturne značajke, funkcija primjene)
 Kriteriji vrednovanja
 -skicirati koncept novog produkata na oglednim primjerima (detergenti, farmaceutika, pigmenti i boje kozmetički i agro-produkti, hrana i dr.)
 | 
                                                                            
                                | 
                                                                    
                                        Nastavni materijali - Produktno inženjerstvo i dizajn proizvoda, interna skripta,                                                                                 V. Kovačević, M. Leskovac, S. Lučić Blagojević,                                                                                 2010.                                     
                                        Formulation Technology: Emulsions, Suspensions, Solid Forms,                                                                                 H. Mollet, A. Grubenmann,                                         Wiley-VCH,                                         2001.                                     
                                        Product Design and Development,                                                                                 K.T. Ulrich, S.D. Eppinger,                                         McGraw-Hill International EDITION,                                         2008.                                     
                                        Product and Process Design Principles,                                                                                 W.D. Seider, J.D. Seader, D.R. Lewin, S. Widagdo,                                         John Wiley-Sons,                                         2009.                                     
                                        Pressure-Sensitive Formulation,                                                                                 I. Benedek,                                         VSP,                                         2000.                                     
                                        Chemical Product Design,                                                                                 E.L. Cussler, G.D. Moggridge,                                         Cambridge University Press,                                         2001.                                      |