Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Prije desetak godina na Konferenciji Europskog keramičkog društva u Berlinu, nekoliko nas iz Hrvatske željelo je za nagradu predložiti mladog kolegu (ili kolegicu). Pokazalo se da to nije moguće jer je prijedloge za nagrade moglo dati samo nacionalno društvo. U razgovoru koji je uslijedio shvatili smo da je Hrvatska jedna od tek nekoliko europskih zemalja koje nemaju keramičko društvo.


Zapravo, u Hrvatskom društvu kemijskih inženjera postojao je Odsjek za silikatne materijale, ali je tada već dugo bio neaktivan. U Republici Hrvatskoj postoji duga tradicija proizvodnje, istraživanja i sveučilišne nastave o keramičkim materijalima. Kroz dugi niz godina znanstvenici iz Hrvatske bili su dio europske keramičke zajednice. Znanstvenici s hrvatskih sveučilišta i instituta objavili su radove u cijenjenim časopisima posvećenim znanosti i inženjerstvu keramičkih materijala, te sudjelovali na znanstvenim skupovima iz ovog područja. Bilo je i plodne suradnje hrvatskih i europskih znanstvenika u području keramičkih materijala. Tijekom godina naši uvaženi kolege iz Europskog keramičkog društva opetovano su nas poticali na osnivanje nacionalnog društva i pridruživanje Europskom keramičkom društvu. 


Konačno je došao pravi trenutak pa je na Osnivačkoj skupštini, održanoj 23. veljače 2018. godine na Fakultetu kemijskog inženjerstva Sveučilišta u Zagrebu osnovano Hrvatsko keramičko društvo. Na osnivačkoj skupštini skupilo se 25 osnivača a od tada je društvo naraslo na pedesetak članova. U Registar hrvatskih udruga društvo je upisano 25. svibnja 2018. godine i time dobilo pravo na početak rada.
U skladu s odlukom Osnivačke skupštine, odmah smo se obratili Europskom keramičkom društvu s molbom za članstvo te smo na Skupštini Europskog keramičkog društva, održanoj 17. srpnja 2018. godine, primljeni u članstvo Europskog keramičkog društva.